Monday, December 19, 2011

POPIA GORENG ~ MINUM PETANG 18/12/11

Hola!

Sedap tau popia ni..hehehe..shabanin puji diri sendiri..but honestly for me sedap. Dah lama sangat saya tak buat popia goreng ni, tapi menjadi..cuma balutan popia tu agak kurenggg sikit..besor kecik besor kecik keh3..before anything let me share the resepi, very2 simple trust me!

Inti

Sengkuang separuh - saiz sederhana
Lobak separuh - saiz sederhana
Tauhu sebiji - hancurkan
Lada sulah
Udang kecil - cincang
Garam
Gula

Kuah

Cili Hidup 6-7 biji
Bawang putih 4 ulas
Cuka
Garam
Gula

Cara buat Inti

Tumis udang hingga naik bau. Masukkan tauhu, sengkuang, lobak, garam, gula, lada sulah dan gaul hingga sengkuang dan lobak agak- agak lembut, kemudian boleh lah diangkat toskan dan sejukkan.

Cara buat Kuah

Blender cili dan bawang putih. Selaps itu perasakan mengikut sesedap rasa dengan garam gula dan cuka.

Untuk kulit, gunakan saja kulit popia yang ada jual kat supermarket macam2 jenis.

Saya dapat buat dalam 28 biji popia untuk semuua bahan diatas- kos kurang dari RM 10!!cheap kannnnn!!!

- sorry takde tempat timbang pulak nak sukat berat setiap bahan hehe..saje2 je nak share resepi senang ni..hihihik.

Anyway, bawah ni lah gambarnya, tukang goreng ialah Mr Hubby so agak hangus kulit luarnye popia itu hahaha! kene pandai jaga api ea kawan2..tapi tetap sedap! thanks b rajin tolong saya kat dapur..awk jugak yang nak makan nanti kan? :p





Selamat mencube kawan2!

No comments:

Post a Comment